Abnorm Scenkonst

Reglerna

Vuxenvärldens gåtfulla regler genom barnens blick

In kommer tre något, eller ganska rejält faktiskt, udda typer. Här för att knäcka koden till hur en ska bete sig bland människor för att passa in. Genom att testa olika regler och gränser – funkar, funkar inte – undersöker de vad de tror gäller i olika lägen. Är det verkligen viktigare att passa in än att få vara sig själv? Hur stor del av sig själv behöver en lämna för att anpassa sig till nya regler?

Hemma. I skolan. På stan, lekplatsen, bussen. Överallt kryllar det oskrivna regler om hur man ska bete sig. Men det kan vara klurigt att greppa de sociala, oskrivna reglerna som avgör lämpligt beteende som medmänniska. En del saker är okej vissa gånger, men inte okej andra gånger. Och ibland kan de vuxna inte ens förklara varför en del regler finns.

Med fullt av hemliga fram och tillbaka-regler finns det ju hela tiden en risk att råka göra fel. Genom barnens blick utforskar vi den gåtfulla logiken bakom vuxenvärldens gränser och ramverk.

Reglerna är ett komiskt möte mellan scen och salong för åldrarna 6-8 år. I denna lekfulla fiktion dyker vi ner i svåra, känsliga ämnen. Samtal med barn i målgruppens ålder har varit utgångspunkt i skapandet av föreställningen.

 

“Anspråkslös teaterkonst av detta slag får sällan betyg som mästerlig. Det är lite synd, för med sin lätthet pekar den raskt ut och ringar in existentiella kraftfält.”
– Borås-Tidning

 

Reglerna är ett samarbete mellan Abnorm Scenkonst och Borås Stadsteater. Efter 29/4 2022 förvaltar Abnorm Scenkonst föreställningen.

 

Spelas på turné våren 2023 i klassrum och på bibliotek, boka genom att maila: scenkonstabnorm@gmail.com

 

Recension från Borås Tidning 26/3 2022 (PDF)

Foto: Tobias Walka